5 Morsomme yogaøvelser du kan gjøre sammen med barna dine

Når min 13 år gamle niese, Eline er på besøk hos oss, så er yoga en av aktivitetene som alltid står på planen. Det begynte for et par år siden, ute på plena hjemme hos meg og mannen min, med at hun viste meg yogaøvelser hun og ei venninne hadde prøvd på trampolina. De hadde googlet "par-yoga" og funnet mange spennende øvelser. Hun viste meg hva de hadde gjort, og vi lekte og lo på gresset i sola.


Nå har jeg blitt barneyogalærer, så da gjør vi ofte hele yogatimer når vi er sammen. Men det gjør det ikke mindre gøy. Barneyoga skal være lekent, fordi det handler om opplevelsen innenfra - ikke om å gjøre det riktig.


Å gjøre yoga sammen med barn er en enormt givende aktivitet. Og det er akkurat like gøy om du er en erfaren yogi, eller aldri har rørt en yogamatte før. Om du har barn som går i barnehagen, eller som snart er klare til å flytte hjemmefra, kan du fint gjøre disse 5 morsomme yogaøvelsene sammen med dem.

1 - Båten


Båten

Båten (Navasana) en en yogaøvelse som styrker kjernemuskulaturen, tøyer baksiden av beina, bedrer fordøyelsen og reduserer stress. Gjør man den sammen, kan den også styrke tillit og nærhet.


Sitt ansikt til ansikt på gulvet med bøyde knær. Legg fotbladene mot hverandres og ta tak i hverandres hender. Løft så varsomt føttene opp mot taket. Pass på at du holder ryggen og nakken rett - det er fort gjort å bli rund i ryggen her. Greier du ikke å holde ryggen rett? Bøy da heller litt i knærne. Er det for vanskelig, sett dere lenger unna hverandre. Er det for lett, sett dere nærmere. Er det stor forskjell på dere i beinlengde, da kan den som er liten plassere føttene på leggene i stedet for føttene til den som er stor.Vil du ha mer yoga for barn? Jeg tilbyr en-til-en barneyoga på nett for barn i alle aldre. Les mer om hva jeg tilbyr og book en yogatime på nett her.
2 - Naturstilling


Naturstilling (Malasana) er en av mine absolutte favorittøvelser. Den har super virkning på reproduksjonsorganene, jorder og er flott til fødselsforberedelse. I tillegg tøyer den lår, lyske, hofter, ankler og overkropp. Her er to ulike måter dere kan gjøre den sammen på.


Variasjon 1

Stå ansikt til ansikt med føttene litt bredere enn hoftebredde og håndflatene samlet foran brystet (eventuelt kan dere holde hverandres hender) Hold øyekontakt mens dere senker dere ned på huk. Åpne brystet og hold ryggen rett. For å komme dypere inn i stillingen kan du plassere albuene på innsiden av knærne og presse knærne utover med overarmene. Hvis hælene ikke når bakken uten at du krummer ryggen, legg en pute eller et sammenrullet teppe under hælene. Sitt slik i 30 sekunder til 3 minutter. På et inn-pust kommer dere rolig og kontrollert opp igjen i stående.


Naturstilling - ansikt mot ansikt

Variasjon 2

Stå rygg mot rygg med føttene litt bredere enn hoftebredde og hekt armene rundt hverandre ved albuen (dette er lettest hvis høydeforskjellen mellom dere ikke er altfor stor). Press ryggene deres mot hverandre og senk dere ned på huk. Press så føttene mot bakken og reis dere opp igjen. Dette kan være ganske utfordrende å få til, men veldig gøy når det lykkes. Ekstra bonuspoeng hvis man greier det flere ganger på rad.


Naturstilling - rygg mot rygg

Er man flere i familien, er det også gøy å gjøre denne øvelsen med en gruppe. Da står alle med ryggen inn mot midten, med armene hektet sammen med sidemannen. Utfordrende, men kjempegøy!
3 - Bredbeint sittende fremoverbøy


Bredbeint sittende fremoverbøy

Bredbeint sittende fremoverbøy (Upavistha Konasana) åpner hoftene og baksiden av kroppen, tøyer innsiden og baksiden av lårene, styrker ryggraden og bedrer fordøyelsen. Gjør den sammen for å styrke familiebånd.


Sitt ansikt til ansikt med beina spredt og fotbladene mot hverandres. Dersom det er stor forskjell på beinlengde, eller på hvor bredt man synes det er komfortabelt å ha beina, kan den som har kortest bein, legge fotbladene sine på innsiden av leggene eller lårene til den som har lengre bein. Ta hverandres hender, og trekk dere mot hverandre. Det er ikke om å gjøre å komme lengst mulig frem, men å holde skuldrene lave og ryggen rett. Hold stillingen en liten stund, men ikke lenger enn det som føles greit for din kropp. Kom rolig opp igjen.
4 - Treet


Treet

Treet (Vrksasana) er en fin balanseøvelse for fokus og jording. I tillegg til balanse styrker øvelsen beinmuskler og stabilitet, åpner hofter og tøyer sidene av overkroppen. Praktiserer man treet sammen bygger det tillit og samhørighet.


Stå side om side. Flytt vekten over på det beinet som er nærmest sidemannen din. Løft det andre beinet og plasser fotbladet mot ståbeinet i den høyden som passer for deg. Kanskje er dette helt nederst på ankelen, eller kanskje er det helt oppe mot lysken. Pass på å ikke sette foten akkurat mot kneet, da dette kan føre til for stort press på kneskålen din. Fokuser blikket på et punkt foran deg, ta tak i hånda til sidemannen og løft armene over hodet. Det gjør ingenting om du mister balansen. Da kommer du bare rolig tilbake til stillingen igjen.


Treet - variasjon med foten mot ankelen

Når dere skal ut av stillingen, slipp hverandres hender, og sett foten rolig og kontrollert tilbake på gulvet. Gjenta på den andre siden, og ikke bli overrasket om både balanse og fleksibilitet ikke er de samme på begge sider. I yoga (og særlig i barneyoga) tilpasser vi øvelsen til kroppen, ikke motsatt.Vil du ha mer yoga for barn? Jeg tilbyr en-til-en barneyoga på nett for barn i alle aldre. Les mer om hva jeg tilbyr og book en yogatime på nett her.
5 - Flyet


Flyet er ikke en offisiell yoga-asana, men den brukes ofte i familieyoga og paryoga. Øvelsen er kjempegøy både med små barn og med voksne, og gir en fantastisk mestringsfølelse når man lykkes. Jeg har faktisk gjort den et par ganger med mannen min som flyger. Det er litt tungt, men går utrolig nok veldig fint. For både baseperson og flyger jobbes det i denne øvelsen med kjernemuskulatur og balanse, og for basepersonen er det i tillegg en god treningsøkt for beina.


Flyet - finn balansepunktet

Basepersonen (ofte den voksne) ligger på ryggen på gulvet med beina opp i lufta, mens flygeren (ofte barnet) står med føttene nærme baken til den som ligger. Flygeren plasserer føttene til basepersonen mot nedre mage eller hofteparti (alt ettersom hva som kjennes komfortabelt), lener seg forover og støtter hendene på hendene til basepersonen. Nå er det viktig at flygeren ikke henger der som en sekk med poteter, men holder seg aktiv og løfter beina og overkroppen opp. Hvis flygeren henger slapt, blir det fort altfor tungt for basepersonen.


Flyet - flygeren er aktiv og løfter beina og overkroppen

Hvis begge føler seg trygge nok, kan flygeren prøve å løfte hendene og balansere kun på føttene til basepersonen. Det er lurt at basepersonen fortsetter å holde armene opp, slik at flygeren kan komme tilbake og støtte seg når det trengs.


Flyet - tør du å slippe hendene?

For å variere litt, kan man prøve seg frem med at flygeren slipper både beina og overkroppen slapt ned, og får en deilig ryggstrekk eller massasje av basepersonen.


Flyet - hva med en deilig ryggstrekk?


BONUS - Hvile


Etter en lattermild og slitsom yogaøkt er det viktig å ta seg tid til litt ordentlig hvile. Prøv for eksempel denne behagelige og restorative hvilestillingen. Beina opp mot veggen (Viparita Karani) styrker immunforsvaret, lindrer smerte og reduserer stress.


Den letteste måten å komme inn i stillingen på, er å sitte med siden mot veggen og beina rett ut foran deg. Sving beina opp mot veggen samtidig som du legger overkroppen varsomt ned på gulvet. Ligg gjerne slik i flere minutter.


Beina opp mot veggen

Som variasjon kan du prøve å la beina bli tunge og slippe dem ned til siden så du ligger bredbeint. Dette gir en deilig strekk i lysken og på innsiden av lårene.


Beina opp mot veggen - variasjon med beina utover

Når du skal ut av stillingen legger du beina ned på en side og legger hele kroppen over på siden. skyv deg varsomt opp med en håndflate mot gulvet. Ikke reis deg for raskt, da det er fort gjort å bli litt svimmel.Det var mine 5 yogaøvelser du kan gjøre sammen med barna dine. Del dem gjerne med noen du tror vil få glede av dem. Har du prøvd å gjøre yoga med barn? Hvis du prøver disse øvelsene, vil jeg gjerne høre om det. Skriv en kommentar eller send meg en direktemelding og fortell meg hvordan det gikk.Vil du ha mer yoga for barn? Jeg tilbyr en-til-en barneyoga på nett for barn i alle aldre. Les mer om hva jeg tilbyr og book en yogatime på nett her.

70 visninger0 kommentarer
Få e-post fra meg med spennende arrangementer, eksklusive tilbud og gode tips
  • Hvit Instagram Ikon
  • Hvit Facebook Ikon

©2019-2020 av Anette Hommel.